nancyderidder-fotografie

Slot Loevestein

Adres:

Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG  Poederoijen

Provincie Gelderland

Slot Loevestein

Slot Loevestein is 1 van de bekendste kastelen van Nederland. Het kasteel ligt in de provincie Gelderland en ligt min of meer in een woonwijk.

Vooral door de spectaculaire ontsnapping in een boekenkist van Hugo de Groot is dit een kasteel dat veel in de geschiedenisboeken is besproken.

Hugo de Groot was de grootste rechtsgeleerde die Nederland ooit heeft voortgebracht in 1621 en is na 2 jaar ontsnapt uit de toenmalige staatgevangenis (wat het kasteel toen was) in een boekenkist.

Stukje geschiedenis

Ridder Dirc Loef van Horne gaf rond 1357 opdracht tot de bouw van het kasteel. Hij gebruikte het als een woonhuis, van waaruit hij rooftochten kon houden en illegale tol kon heffen.
Na hem kwam het slot in handen van heer van Holland en werd het gebruikt als verdedigingswerk.

Tot na de Belgische Revolutie deed het kasteel dienst als staatsgevangenis, met als bekendste gevangene Hugo de Groot.  De militaire functie werd in 1951 opgeheven.
Van 1925 tot 1986 werd het complex gerestaureerd, momenteel doet het Slot dienst als rijksmuseum en heeft het de status van rijksmonument.

Nog meer kastelen zien ?

Klik dan hier om terug te gaan naar het overzicht van alle kastelen die ik heb mogen fotograferen in Nederland. Of klik simpelweg op de naam uit de lijst die naast de foto’s staat.

error: Sorry op deze foto zit copyright, neem contact op als je deze foto wilt gebruiken.