nancyderidder-fotografie

Slot Assumburg

Adres:
Slot Assumburg
Tolweg 9
1967 NG Heemskerk

Provincie Noord Holland

Mijn belevenis

In augustus 2017 bezocht ik Slot-Assumburg, deze staat in Heemskerk in de provincie Noord Holland. Wat een geweldig kasteel, echt een kasteel zoals deze in sprookjesboeken voorkomen. Hoewel je ook binnen het kasteel kan komen ging het mij voornamelijk om de buitenkant. 

Eerlijk gezegd heb ik niet zoveel met de inrichting van de kastelen, en om die reden fotografeer ik dus puur alleen de buitenkanten. Vandaar dat je dus nergens bij mijn kastelen foto’s het interieur kan vinden.

Slot Assumburg heeft een mooie kasteeltuin welke vrij toegankelijk is. Bizar toch eigenlijk dat kastelen vroeger zulke enorme tuinen hadden zeg. 

Allereerst loop ik om het kasteel heen, eens kijken waar ik mooie foto’s kan maken. Ik vind het zelf altijd wel leuk om het kasteel uit verschillende hoeken te fotograferen, zo krijg je echt een mooi overzicht. 

Die dag was het ook prachtig weer, iets wat altijd wel meehelpt bij het maken van mooie foto’s. Op de een of andere manier komt het kasteel dan beter tot zijn recht.

Een stukje geschiedenis

Het slot dateert waarschijnlijk uit de 13e eeuw maar werd echter in 1546 geheel verbouwd.
Vele eeuwen lang is het Slot een adellijk verblijf geweest.
Na 1867 bleef Slot Assumburg  onbewoond en raakte de omgeving ook zijn oude glorie kwijt, daarnaast verdween ook het park eromheen.

Toen het slot in 1911 inmiddels al een ruïne was werd het daarom voor 1 gulden verkocht aan het rijk. Daarna werd er besloten om er een jeugdherberg van te maken.

De eerste jongeren vonden er in 1933 onderdak. Werkeloze jeugdherbergvrienden verzetten veel werk in het kader van de restauratie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog legerde de Duitsers zich in het kasteel. Na de bevrijding diende het enige tijd als huis van bewaring voor een 30tal politieke gevangenen.

In 2009 is er begonnen om de kasteeltuin weer op dezelfde manier terug te brengen als voorheen. Slot Assumburg werd hierop in 2011 weer geopend. Zoals al eerder gezegd is het Slot vrij toegankelijk voor publiek. 

Nadat het mooie kasteel vanaf alle kanten is gefotografeerd is het ook wel leuk om 1 panorama foto speciaal uit te lichten. Dus tot slot een mooie panoramafoto. 
Bovenin staat al een mooie overzichtsfoto, maar deze mocht zeker ook niet ontbreken in deze serie. Als je op de foto klikt zie hem nog groter.

Nog meer kastelen zien ?

Klik dan hier om terug te gaan naar het overzicht van alle kastelen die ik heb mogen fotograferen in Nederland. Of klik simpelweg op de naam uit de lijst die naast de foto’s staat.

error: Sorry op deze foto zit copyright, neem contact op als je deze foto wilt gebruiken.