nancyderidder-fotografie

Kasteel Staverden

kasteel-staverden, kastelen
Een heus watervalletje op de voorgrond van het mooie kasteel.

Adres:

Kasteel Staverden
Staverdenseweg 289
3852 NT Staverden

Provincie Gelderland

Kasteel Staverden

Kasteel Staverden ligt in de mooie province Gelderland.
Eerlijk gezegd vind ik het meer een landhuis, een verschrikkelijk mooi landhuis, dan een kasteel. Maar eerlijk is eerlijk het staat bekend als kasteel dus blijft het kasteel Staverden.

Bij het kasteel kan je helaas niet zelf komen, gelukkig wel in het parkje eromheen. Tenminste het hek stond open die dag en wij zijn er naartoe gelopen, we werden door niemand tegenhouden dus ik ga er eigenlijk maar van uit dat dit mocht.

De tuin is echt heel mooi aangelegd. Het leuke aan dit kasteel vond ik toch wel de kleine waterval aan de voorkant. Dat heeft lang niet elk kasteel en dat maakt het voor mij echt bijzonder.

Stukje geschiedenis

Graaf Reinald I van Gelre bouwde rond 1300 kasteel Staverden en een aantal huizen. Het was zijn bedoeling om Staverden uit te laten groeien tot een stad. Het is echter nooit meer geworden dan een kasteel met wat boerderijen.

Het kasteel werd door de hertogen van Gelre gebruikt als jachtslot. Sinds 1400 woonden er leenmannen op Staverden, die het kasteel voor de graaf moesten bewaren en verdedigen. Zij hadden ook de verplichting om witte pauwen te houden.

Met de veren van deze pauwen werden de helmen van de graaf versierd. Daarom wordt kasteel Staverden ook wel de Witte Pauwenburcht genoemd

Nog meer kastelen zien ?

Klik dan hier om terug te gaan naar het overzicht van alle kastelen die ik heb mogen fotograferen in Nederland. Of klik simpelweg op de naam uit de lijst die naast de foto’s staat.

error: Sorry op deze foto zit copyright, neem contact op als je deze foto wilt gebruiken.