kastelen, kasteel Stapelen

Kastelen in Nederland

nancyderidder-fotografie.nl

nancyderidder-fotografie.nl

Kastelen

Als ik aan kastelen denk dan denk ik aan Jonkvrouwen en Ridders. Grote kastelen met aparte danszalen en eetkamers met van die lange tafels, eigenlijk zoals je ze ziet in de films. Dat er nog zoveel kastelen in Nederland bestonden wist ik niet. Toen ik ook mijn eerste kasteel mocht fotograferen was ik super blij, en al snel volgden er meer.

Bij elk kasteel waar ik stond moest ik toch stiekem denken aan de tijd waarop het gebouwd was. Hoe zouden die mensen geleefd hebben ? Daar was het niet even bij de buren een kopje koffie drinken of even een boodschapje doen bij de supermarkt om de hoek. Nee toen ging alles te paard, geweldig toch ?

Uiteraard zijn er veel kastelen verloren gegaan, niet zo gek als ze in de Middeleeuwen gebouwd zijn natuurlijk, de vele oorlogen hebben er veel verwoest. Toch zijn er een aantal weer opgebouwd, met iets moderne middelen. Veel kastelen zijn van familie op familie gegaan en dus nog gewoon bewoond. Andere zijn museums geworden, waar je op speciale dagen naar binnen kan tegen een entree prijs.

Van de kastelen die niet opgeknapt werden bestaat er alleen nog een ruïne, ook dat is echt wel interessant om te zien, hiervoor is een aparte pagina met een aantal kasteel ruïnes die ik heb mogen fotograferen.
Bij elk kasteel heb ik geprobeerd wat informatie te vermelden met soms wat leuke feitjes.

Leuk feitje

Wat ik trouwens niet wist en wel grappig vind om hier te vermelden is dat de trappen van een kasteel met een speciale bedoeling zijn gebouwd. Dit leuke feitje over trappen vond ik op het internet, ik heb deze wijsheid dus niet van mijzelf.

De trappen waren ontworpen om het kasteel goed te verdedigen. In kastelen zijn veel spiraaltrappen in de buurt van de muren van een kasteel, deze zijn zo ontworpen dat ze met de klok mee omhoog draaien . Heel handig, want dit zorgde ervoor dat vijandelijke ridders die een kasteel binnen drongen met hun linkerhand moesten zwaardvechten, aan de andere kant stond namelijk de muur in de weg. De meeste ridders in die tijd waren rechtshandig, dus vochten ze stukken slechter met hun linkerhand.

Toch handig om te weten niet waar ? Ik heb er zelf eerlijk gezegd nooit op gelet maar ga dat een volgend keer als ik weer eens op pad ga om kastelen te fotograferen eens goed opletten. 

Hoe werkt het ?

Klik gewoon op de foto van het kasteel waarvan je meer wilt zien, dan kom je vanzelf op de pagina van het desbetreffende kasteel en kan je ook nog eens wat extra informatie vinden. Voor de foto’s van enkele ruïnes kan je hier klikken.

error: Sorry op deze foto zit copyright, neem contact op als je deze foto wilt gebruiken.
terug naar boven