Welkom op de kastelenpagina

Kastelen op deze pagina

 • kasteel Amerongen
 • kasteel Ammersoyen
 • Slot Assemburg
 • kasteel Biljoen
 • kasteel Croy
 • kasteel Doornenburg
 • kasteel Doortwerth
 • kasteel Duivenvoorde
 • kasteel Eijsden
 • kasteel de Haar
 • kasteel Heemstede
 • kasteel Heeswijk
 • kasteel Hernen
 • Huys Dever
 • Slot Loevestein
 • kasteel Middachten

Kastelen

Als ik aan kastelen denk dan denk ik aan Jonkvrouwen en Ridders. Grote kastelen met aparte danszalen en eetkamers met van die lange tafels, eigenlijk zoals je ze ziet in de films. Dat er nog zoveel kastelen in Nederland bestonden wist ik niet. Toen ik ook mijn eerste kasteel mocht fotograferen was ik super blij, en al snel volgden er meer.

Bij elk kasteel waar ik stond moest ik toch stiekem denken aan de tijd waarop het gebouwd was. Hoe zouden die mensen geleefd hebben ? Daar was het niet even bij de buren een kopje koffie drinken of even een boodschapje doen bij de supermarkt om de hoek. Nee toen ging alles te paard, geweldig toch ?

Uiteraard zijn er veel kastelen verloren gegaan, niet zo gek als ze in de Middeleeuwen gebouwd zijn natuurlijk, de vele oorlogen hebben er veel verwoest. Toch zijn er een aantal weer opgebouwd, met iets moderne middelen. Veel kastelen zijn van familie op familie gegaan en dus nog gewoon bewoond. Andere zijn museums geworden, waar je op speciale dagen naar binnen kan tegen een entree prijs. Op sommige kastelen kan je nu zelfs trouwen, zoals bijvoorbeeld op Kasteel Ammersoyen en kasteel Neerijnen.

Van de kastelen die niet opgeknapt werden bestaat er alleen nog een ruïne, ook dat is echt wel interessant om te zien, hiervoor is een aparte pagina met een aantal kasteel ruïnes die ik heb mogen fotograferen.
Bij elk kasteel heb ik geprobeerd wat informatie te vermelden met soms wat leuke feitjes.

Voor de foto’s van enkele ruïnes kan je hier klikken.

Kastelen op volgende pagina

 • kasteel Neerijnen
 • kasteel Nijenhuis
 • kasteel Nijenrode
 • kasteel Ophemert
 • kasteel Oud Poelgeesst
 • kasteel Ruurlo
 • kasteel Schaloen
 • kasteel Soelen
 • kasteel Stapelen
 • kasteel Staverden
 • kasteel Huis de Voorst
 • kasteel Vorden
 • kasteel Waardenburg
 • kasteel Weldam
 • kasteel Wijchen
 • kasteel Zypendaal

A


Adres:
Kasteel Amerongen
Drostestraat 20
3958 BK  Amerongen

Provincie Utrecht 

Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen is in de Middeleeuwen gebouwd en werd bewoond door families van diplomaten en militairen.  In de 17e eeuw werd het kasteel door de fransen in brand gestoken en totaal verwoest. Door de toenmalige bewoners is het weer herbouwd. Het huidige kasteel dateert uit 1680.

In 1918 kwam de laatste duitse keizer Wilhelm II op kasteel Amerongen wonen nadat hij Duitsland ontvlucht was.  Sinds 1977 is kasteel Amerongen in bezit van een stichting.
In kasteel Amerongen is een combinatie van een collectie kunst en antiek te zien in een omgeving die de sfeer van een bewoond huis heeft.

Bijzonder aan dit kasteel is de dubbele toegangsbrug. De bovenbrug was tot 1977 alleen voor bezoekers van de eigenaar en de eigenaar zelf. De onderbrug was voor het personeel en het gewone volk. 

A

Adres:
Kasteel Ammersoyen
Kasteellaan 1
5324 JR  Ammerzoden

Provincie Gelderland

Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen ligt in de provincie Gelderland in het plaatsje Ammerzoden. Dit kasteel is gebouwd rond 1300 en is 1 van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.

Het kasteel met de bijgebouwen en de dubbele gracht worden als eenheid in stand gehouden. Zo krijg je een goed beeld van een middeleeuws kasteel.

Het kasteel is voor bezichtiging opengesteld, er worden rondleidingen gegeven en er vinden verschillende evenementen plaats.
Ook is het mogelijk huwelijksvoltrekkingen, feesten, vergaderingen en dergelijke plaats te laten vinden.

 

A

Adres:
Slot Assumburg
Tolweg 9
1967 NG Heemskerk

Provincie
Noord Holland

Slot Assemburg

Slot Assumburg is een kasteel in Heemskerk. Het dateert waarschijnlijk uit de 13e eeuw maar werd in 1546 geheel verbouwd.  
Slot Assumburg is gedurende vele eeuwen een adelijk verblijf geweest.  Na 1867 bleef het slot onbewoond en raakte de omgeving ook de oude glorie kwijt. Het park rond het slot verdween.

Het tot bijna ruïne vervallen kasteel werd in 1911 aan het rijk verkocht voor 1 gulden. Besloten werd het gebouw op te knappen. Een bestemming als jeugdherberg waarborgde het sociale nut van het oude slot. In 1933 vonden de eerste jongeren er onderdak, werkeloze jeugdherbergvrienden verzetten veel werk in het kader van de restauratie.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog legerde de Duitsers zich in het kasteel. Na de bevrijding diende het enige tijd als huis van bewaring voor een 30 tal politieke gevangenen.

In 2009 is begonnen om de 18 eeuwse kasteeltuin weer in originele staat te brengen. Kasteeltuin Assumburg werd in 2011 geopend en is vrij toegankelijk.

B

Adres:
Kasteel Biljoen
Biljoen 1
6883 JH  Velp

Provincie Gelderland

Kasteel Biljoen

Vlakbij Velp ligt het mooie waterrijke landgoed Biljoen. De omgeving is aantrekkelijk om te wandelen en te fietsen. Kasteel Biljoen is te zien maar is niet geopend voor het publiek doordat het bewoond wordt.

Kasteel Biljoen is een van de oudste kastelen van Nederland, de eerste vermelding van het kasteel dateert uit 1076.  

 

C

Adres:
Kasteel Croy
Croylaan 14
5735 PC  Aarle-Rixtel

Provincie Noord Brabant

Kasteel Croy

Kasteel Croy ligt in Noord Brabant in het plaatste Aarle-Rixtel.  Het kasteel dateert waarschijnlijk uit het midden van de 15e eeuw.  In 1809 is het kasteel bezocht door Koning Lodewijk Napoleon, deze had het dorpje Aarle-Rixtel bezocht en heeft  toen zo’n 2000 dekens en een grote som geld geschonken aan het dorpje omdat deze was getroffen door de ziekte de Pest.

De laatste bewoonster van het kasteel wilde graag dat na haar dood het kasteel onderdak zou geven aan zo’n 30 ouderen, allen afkomstig uit Aarle-Rixtel, dit is gebeurd in 1873.

In 1990 werd het kasteel van binnen grondig gerestaureerd en kreeg het de bestemming van kantoor. Het wordt niet meer bewoond. Momenteel huisvest dit kasteel een aantal bedrijven.

D

Adres:
Kasteel Doornenburg
Kerkstraat 27
6686 BS  Doornenburg

Provincie Gelderland

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg is een Nederlands kasteel uit de 13e eeuw. Het kasteel ligt in het oosten van de Betuwe nabij het dorpje Doornenburg. Het kasteel bestaat uit een voorburcht en een hoofdburcht, die zijn verbonden door een smalle houten brug.

Op de plaats van het kasteel bevond zich in de 9e eeuw al een versterkt huis, bekend onder de naam Villa Dorenburc. Hieruit is in de 13e eeuw een bescheiden kasteel ontstaan. In de loop der eeuwen is het steeds verder uitgebreid tot de hoofdburcht zoals die nu nog te zien is. In de 15e eeuw werd de voorburcht gebouwd. De voorburcht bevat woonvertrekken, een kapel en een boerderij. Dit laatste is uniek voor een Nederlands kasteel.

Kasteel Doornenburg bleef tot in de 19e eeuw bewoond, daarna raakte het in verval. In 1936 werd de Stichting tot Behoud van den Doornenburg opgericht die het kasteel vanaf 1937 liet restaureren. In 1941 was de restauratie voltooid. Aan het eind van de tweede wereldoorlog werd het kasteel vrijwel geheel verwoest. Lange tijd werd gedacht dat het was opgeblazen door de Duitsers, maar het bleek in maart 1945 te zijn getroffen door een Brits bombardement. Van 1947 tot 1968 is het kasteel weer geheel opgebouwd.

Leuk weetje :
– In 1968 werd onder andere op dit kasteel de televisie serie Floris opgenomen.

D

Adres:
Kasteel Doorwerth
Fonteinallee 2b
6865 ND  Doorwerth

Provincie Gelderland

Kasteel Doortwerth

Kasteel Doorwerth ligt vlakbij Arnhem, een sprookjesachtig kasteel waar nog steeds de monumentale sfeer van lang vervlogen jaren bewaard is gebleven. 

Leuke weetjes :
– De Nederlandse regisseur Stephan Brenninkmeijer werd op 27 juni 1964 in het kasteel geboren en woonde er tot 1970.
– Erik Hazelhoff Roelfzema schreef tussen 1969 en 1970 zijn boek Soldaat van Oranje 1940-1945.

Van kasteel Doorwerth is 1 regelmatig terugkerend spookverschijnsel bekend. Er zou in het kasteel de geest ronddwalen van een meisje dat ooit binnen de muren van het kasteel verhongerd is. Zij werd het meest gezien in de noordvleugel.

D

Adres:
Kasteel Duivenvoorde
Laan van Duivenvoorde 4
2252 AK  Voorschoten

Provincie Zuid Holland

Kasteel Duivenvoorde

Kasteel Duivenvoorde ligt in Voorschoten. Het is 1 van de oudere kastelen van Zuid Holland en wordt al in 1226 genoemd.
Het merkwaardige van dit kasteel is dat het nooit verkocht is. Het is altijd door vererving op andere geslachten overgegaan, soms via de vrouwelijke lijn, en dat kan maar van weinig kastelen in Nederland gezegd worden. In de eerste 5 eeuwen is het kasteel zelfs bewoond geweest door 1 en dezelfde familie, namelijk de Van Duivenvoordes, die haar naam (van Duvenvoirde) aan het kasteel heeft ontleend. Zij noemden zich dus naar het kasteel. Op de zolder van het huis is nog te zien hoe de was werd gedaan en gedroogd.

Het Landgoed Duivenvoorde is gedeeltelijk open voor wandelaars die een wandelkaart hebben of ter plaatse aanschaffen. Voor het kasteel zelf gelden speciale openingstijden

E

Adres:
Kasteel Eijsden
Graaf de Geloeslaan 8
6245 AS  Eijsden

Provincie Limburg

Kasteel Eijsden

De Belgische graaf Marcel de Liedekerke is eigenaar van het in 1636 gebouwde kasteel Eijsden in het zuiden van ons land. De bouwheer van het huidige kasteel was Arnold de Lamargelle.
Het kasteel wordt nog steeds prive bewoond door de familie Liedekerke, afstammelingen van de Belgische graaf Marcel de Liedekerke uit 1636.
Het is een zeer bijzonder kasteel, wat ook blijkt uit het feit dat het in de top 100 op de lijst van Nederlandse monumenten staat.

De tuinen van kasteel Eijsden zijn vrij toegankelijk, van hieruit is het kasteel ook heel mooi te bewonderen en te fotograferen. Het kasteel zelf is maar 1 keer per 2 jaar open.

 

H

Adres:

Kasteel de Haar
Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens

Provincie Utrecht

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland. Kasteel de Haar is vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel herbouwd. Naast het kasteel staat een kapel. Het park is aangelegd met waterpartijen, boomgroepen, romantische paadjes, bruggetjes en doorkijkjes.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn, in tegenstelling tot het kasteel, de tuinen verwaarloosd geraakt omdat men de grond nodig had om groenten te verbouwen en het hout als brandstof gebruikte. Na de oorlog zijn de tuinen weer hersteld.

Leuke weetjes :
– In 2003 zijn hier enkele afleveringen van de kinderserie Ernst, Bobby en de Rest opgenomen.
– Het kasteel terrein wordt vaak gebruikt voor allerlei beurzen en fairs, waaronder de jaarlijkse Elf Fantasy Fair.
– In 2005 en 2006 is de Club van Sinterklaas op en in het kasteel opgenomen.

H

Adres:
Kasteel Heemstede
Heemsteedseweg 20
3992 LS  Houten

Provincie Utrecht

Kasteel Heemstede

Kasteel Heemstede wordt gekenmerkt door een symmetrische stijl. Op alle vier de hoeken staak hoekige torens en er is een brede slotgracht om het kasteel. Sinds 1614 werd het kasteel niet meer bewoond en raakte het vervallen. In 1680 komt het kasteel in het bezit van Diederick van Velthuysen, deze gaf een architect de opdracht om het kasteel weer op te bouwen. Later wisselt het kasteel veelvuldig van eigenaar en raken de tuinen in verval.

In 1987 breekt er brand uit en gaat er nog meer verloren van het inmiddels ruïne geworden kasteel. In 1999 komt het kasteel in het bezit van WCN (nu Phanos) en wordt het kasteel weer in oude glorie hersteld.

Sinds maart 2002 zit er een restaurant in de onderste laag van kasteel Heemstede, met een terras aan de slotgracht.

H

Adres:
Kasteel Heeswijk
Kasteel 4
5473 VA  Heeswijk

Provincie Brabant

Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther is een oorspronkelijke waterburcht en stamt al uit de 11 eeuw.

Kasteel Heeswijk is centraal gelegen tussen ‘s Hertogenbosch en Eindhoven.
Dit sprookjesachtige kasteel ligt in een betoverende bosrijke omgeving en beschikt bovendien over een beeldschone kasteeltuin.

H

Adres:
Kasteel Hernen
Dorpstraat 40
6616 AH  Hernen

Provincie Gelderland

Kasteel Hernen

Kasteel Hernen staat in de gemeente Wijchen, in het dorpje Hernen. Het is een kasteel uit de 14e eeuw, waarschijnlijk ontstaan rond 1350 en bestond toen slechts uit een woontoren. 

Het kasteel is nooit ten prooi gevallen aan oorlogsgeweld of natuurrampen. In de laatste eeuwen woonde de kasteelheer er zelf niet of nauwelijks, maar liet het beheer over aan een rentmeester. Niemand voelde een drang om het kasteel te verfraaien volgens de nieuwste bouwmode, daardoor heeft het kasteel zijn stoere, middeleeuwse karakter kunnen behouden.

In 1883 was het kasteel in het bezit van familie Den Tex, waarvan een dochter het in april 1940 geschonken heeft aan een stichting, een gedeelte van het kasteel is toegankelijk en kan met een gids worden bekeken.

H

Adres:
Huys Dever
Heereweg 349 a
2161 CA  Lisse

Provincie Zuid Holland

Huys Dever

‘t Huys Dever is een 14 eeuws donjon in Lisse en is waarschijnlijk kort na 1375 gebouwd.

In vroegere tijden bestond het complex uit een woontoren (donjon) en een plein (de voorhof). Daaromheen was een brede gracht gegraven.
Tot ca. 1750 werd Dever bewoond, maar daaarna kwam het huis leeg te staan en raakte landhuis en woontoren in verval.
In 1949 kwam de ruïne in het bezit van de gemeente Lisse en in 1973 werd gestart met de renovatie.

‘t Huys Dever is een gewilde trouwlocatie en kan ook worden afgehuurd voor zakelijke bijeenkomsten of besloten partijen.

L

Adres:
Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG  Poederoijen

Provincie Gelderland

Slot Loevestein

Slot Loevestein is 1 van de bekendste kastelen van Nederland. Vooral door de spectaculaire ontsnapping in een boekenkist van Hugo de Groot, de grootste rechtsgeleerde die Nederland ooit heeft voortgebracht in 1621.
Ridder Dirc Loef van Horne gaf rond 1357 opdracht tot de bouw van het kasteel. Hij gebruikte het als een woonhuis, van waaruit hij rooftochten kon houden en illegale tol kon heffen.
Na hem kwam het slot in handen van heer van Holland en werd het gebruikt als verdedigingswerk.

 Tot na de Belgische Revolutie deed het kasteel dienst als staatsgevangenis, met als bekendste gevangene Hugo de Groot, die na 2 jaar kon vluchten met behulp van een boekenkist. De militaire functie werd in 1951 opgeheven.
Van 1925 tot 1986 werd het complex gerestaureerd, momenteel doet het Slot dienst als rijksmuseum en heeft het de status van rijksmonument.

M

Adres:
Kasteel Middachten
Landgoed Middachten 3
6994 JC  De Steeg

Provincie Gelderland

Kasteel Middachten

Kasteel Middachten staat in het Nederlandse dorp de Steeg, gemeente Rhenen in de provincie Gelderland.

Het kasteel met zijn voorburcht was van oorsprong een versterkt huis met grachten en dikke muren waarbinnen de bewoners zich bij aanvallen veilig konden voelen.
Kasteel Middachten is van Middeleeuwse oorsprong maar werd herhaaldelijk verwoest en in gewijzigde vorm herbouwd.

Middachten werd voor het eerst genoemd in 1190.
In 2006 is een deel van de oude oprijlaan naar het kasteel opnieuw ingeplant met beuken.