nancyderidder-fotografie

Kasteel Croy

Adres:
Kasteel Croy
Croylaan 14
5735 PC  Aarle-Rixtel

Provincie Noord Brabant

Stukje geschiedenis

Kasteel Croy ligt in de provincie Noord Brabant, om precies te zijn in het plaatsje Aarle-Rixtel. Het kasteel dateert waarschijnlijk uit het midden van de 15e eeuw en bestond toendertijd echter maar uit 20 hectare grond. Met de loop der jaren is het landgoed steeds verder uitgebreid. Totdat het kasteel in 1772 in het bezit kwam van ene familie van Brugghen. Deze familie breidde het vervolgens verder uit met landerijen, met als gevolg dat het de huidige grootte van 230 hectare bereikte. 

Merino schapen

Rond het jaartal 1800 liet de kasteelheer, omdat hij in de eerste plaats ook een gedreven schapenfokker was, enkele Merino schapen overkomen vanuit Spanje. De wol van deze schapen staat erom bekend dat deze niet kriebelt aan de huid.  

Napoleon

Koning Lodewijk Napoleon heeft in 1809 het dorpje bezocht welke was getroffen door de nare ziekte de Pest. Napoleon was zo gecharmeerd van het dorpje dat hij een grote som geld en zo’n 2000 dekens heeft geschonken met de bedoeling om de mensen hiermee een hart onder de riem te steken.

Bejaardenhuis

De laatste bewoonster van het kasteel wilde graag dat na haar dood het kasteel onderdak zou geven aan zo’n 30 ouderen. Deze ouderen moesten echter wel allen afkomstig zijn uit het dorpje Aarle-Rixtel. Doordat deze dame haar laatste wens in een testament had vastgelegd is het om die reden geweest dat het kasteel tot 1977 heeft gediend als een bejaardenhuis en hebben vele ouderen daar van hun oude dag mogen genieten.

Trouwlocatie

In 1990 werd het kasteel van binnen grondig gerestaureerd met de bedoeling om hier bedrijven in te huisvesten. Landgoed Croy wordt dus niet meer bewoond. Aangezien kasteel Croy ook een officiële trouwlocatie van de gemeente Laarbeek is, is het om die reden daarom mogelijk om het huwelijk te voltrekken in het kasteel of in de tuinen rondom het kasteel.

Leuk weetje

Vandaag de dag graast er weer een unieke kudde van zo’n 20 Merino schapen rondom het kasteel. Met de bedoeling om zo de oude uitstraling, zoals deze vroeger was, weer terug te halen. Helaas heb ik ze niet gezien toen ik er was.

Nog meer kastelen zien ?

Klik dan hier om terug te gaan naar het overzicht van alle kastelen die ik heb mogen fotograferen in Nederland. Of klik simpelweg op de naam uit de lijst die naast de foto’s staat.

error: Sorry op deze foto zit copyright, neem contact op als je deze foto wilt gebruiken.