Urbex, verlaten gebouwen, vervallen kastelen

Urbex

Urbex locaties die ik heb mogen bezoeken :

 • Fort de la Chartreuse
 • Gravestone Church
 • Chateau Hogemeyer
 • IM Powerplant Koeltoren
 • Maison Dr. Pepito
 • Chateau Nottebohm
 • Blue Christ Church
 • Villa Beemwee
 • Villa Kakelbont
 • Chateau de Noisy
 • Manoir von Duches
 • Farm Paternoster
 • Lost in Woods
 • Villa Sc
 • Viva Lancia
 • Ford Fairlane
 • Villa SS
 • St. Lucas Ziekenhuis

Urbex een verzamelnaam voor het fotograferen op oude en verlaten plekken. Zoals bijvoorbeeld bouwvallige huizen of oude fabriekspanden, maar ook voormalige ziekenhuizen, scholen, kantoorgebouwen, kastelen of gestichten. Vaak zijn deze gebouwen zwaar aangetast door de tand des tijds en veelal bespoten met graffiti.

Urbex Fotografie is echter niet zonder gevaar, vaak zijn de vloeren van de verlaten panden poreus geworden. Hierdoor is het dan ook aan te raden dit niet alleen te gaan doen maar altijd minimaal met zijn tweeën, zodat als er iets gebeurd de ander hulp kan geven of kan gaan halen.

Urbex locaties worden over het algemeen geheim gehouden, ook dit is niet zonder reden. Een gouden regel in deze vorm van fotografie is; “Leave nothing but footprints, take nothing but pictures.”
Het gaat tenslotte om de foto’s en niet om het vernielen.

Ik heb een aantal locaties mogen fotograferen en ik moet heel eerlijk zeggen, doordat je weet dat je ergens bent wat vaak niet is toegestaan omdat het te gevaarlijk is, het dan ook wel een bepaalde spanning met zich meebrengt.

De foto’s staan in volgorde van het bezoek, dus niet in alfabetische volgorde, oudste locatie als eerste en de nieuwste als laatste. Sommige van de locaties zijn niet meer beschikbaar, om het zo maar even te noemen. Deze zijn geheel gesloten of opnieuw opgeknapt en zelfs weer bewoond.

Op deze site kan je de status zien of de locaties nog de moeite waard zijn om een bezoekje te plannen.
Let op deze site geeft niet de adressen, maar puur de status van een bepaalde locatie.

Fort de la Chartreuse

Fort de la Chartreuse is een fort opgericht voor de verdediging van de Belgische stad Luik. Het werd in 1817 door Nederlanders gebouwd en kwam na de Belgische Revolutie in 1830 in handen van de Belgen.

Het fort speelde een rol bij de verdediging van Luik in de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werd Fort de la Chartreuse gebruikt als gevangenis door de Duitse bezetter.

Sinds 1980 is het fort verlaten en heeft de natuur het overgenomen. De bomen groeien letterlijk door het dak.

Klik op één van de kleine foto’s om deze in het groot te bekijken.

Gravestone Church

GraveStone Church wordt ook wel  Saint Vaast GraveStone Church genoemd of Grave Tomb Church.

De vele Antonius beelden die deze kerk vroeger bezat, zijn allemaal geplunderd. De kerk is helemaal gestript met uitzondering van het grote orgel wat nog redelijk in orde is gebleven.

De graftombe is door archeologen opengebroken omdat er objecten van waarde in zouden liggen, na het werk van de archeologen is het nooit meer dichtgegooid.

Het is nu de woonplaats van talloze duiven, die door de stukgegooide ramen in grote getallen naar binnen vliegen.
Alles maar dan ook werkelijk alles zit onder de duivenpoep.

Chateau Hogemeijer

In België staat dit leuke kasteeltje, genaamd Chateau Hogemeyer.
Chateau Hogemeyer ligt er vreselijk bij, de meeste trappen binnen zijn afgebroken dus je kan niet meer naar boven naar de verschillende vertrekken.
1 trap is nog wel intact en deze zijn we dan ook voorzichtig opgeklommen.

Chateau Hogemeyer schijnt verkocht te zijn en er schijnt een herstel vordering op te zitten, wat inhoudt dat de nieuwe eigenaar 8 jaar de tijd heeft om het geheel op te knappen.

Hier een daar is er al begonnen want in verschillende vertrekken staat er erg veel rommel uit andere ruimtes, 1 vertrek was zelfs geheel aangeveegd.

In de tuin staan nu nog 2 oude wagens, geheel overgenomen door de natuur.

IM Powerplant Koeltoren

De koeltoren van de IM Powerplant stond ook op het lijstje om te bezoeken, daar aangekomen is het zoeken naar een ingang.
We vonden een lange trap, eens kijken waar die naar toe leidt, ja hoor zo de koeltoren in, wauw wat een gaaf gezicht.

Het is heel hoog en lijkt erg symmetrisch allemaal. En dat was alleen nog maar de bovenkant, er moet toch een manier zijn om het onderin ook te fotograferen ?

 Na een klein zoektochtje om de koeltoren heen zat er niets anders op dan gedeeltelijk door het water naar het midden te gaan. Helaas waren mijn laarzen niet geheel waterdicht dus heeft het behoorlijk natte voeten opgeleverd, maar het resultaat is wat telt, alles voor de foto niet waar ?

Maison Dr. Pepito

Maison Dr. Pepito is een verlaten dokterspraktijk in België.
Er zijn nog veel spullen aanwezig, zo is de eettafel bijvoorbeeld nog steeds gedekt met kopjes en borden e.d.

In de slaapkamers staan de bedden nog opgemaakt en hangt er zelfs kleding aan de kasten, de kasten zelf zijn zo goed als leeg.

De praktijk is nog voorzien van een oude praktijk stoel, een weegschaal, een oud röntgen apparaat en liggen er her en der wat pillen en injectie naalden.
In de garage naast het huis staat nog een oude vervallen Audi, de banden zijn kapot en ook het interieur van de Audi zelf  zit uiteraard vol met stof maar is ook totaal gesloopt.

In het huis woonde een dokter met zijn echtgenote, de echtgenote is als eerste overleden en enige tijd later de dokter zelf in het huis.
Er moeten nog rechten van het huis betaald worden aan de belasting, maar door een familie ruzie bij de nabestaanden is dit tot op heden niet gebeurd en staat het huis er nog steeds zo bij als toen het echtpaar is overleden.

Chateau Nottebohm

Chateau Nottebohm, ik zou het bijna een sprookjeskasteel willen noemen, zo ziet het er ook echt uit. Het is zo vervallen en overgenomen door de natuur dat het lijkt of het elk moment in kan storten.

Chateau Nottebohm, ook wel bekend als chateau Cheval, was in het bezit van een Duitse heer die er tijdens de oorlog woonde.
Toen de oorlog voorbij was kwam na zijn vertrek het kasteel leeg te staan. Sindsdien heeft er niemand meer gewoond en kwam het kasteel in verval.

Het is helaas niet meer mogelijk om binnen te komen, alles is compleet ingestort en dus levensgevaarlijk. Ook hangen er nu camera’s buiten het kasteel.

Blue Christ Church

Een mooie kerk in België, met grote bogen en een groot blauw kruis met Christus boven het altaar.
Zo is deze kerk waarschijnlijk ook aan zijn naam gekomen Blue Christ Church. 

De kerk zou gebouwd zijn omstreeks 1900, maar is nu compleet vervallen en overgelaten aan de natuur.

Het is mooi om te zien dat er geen graffiti op de muren is gespoten, en dit terwijl wij er gewoon naar binnen konden wandelen, gewoon door de voordeur 😉 

De lokale zwervers hebben deze kerk ook ontdekt, toen wij naar binnen gingen liepen er net 2 zwervers uit.

Villa BeemWee

Redelijk verstopt in het Belgische bos staat villa BeemWee. Er staat daar een schuurtje met een hele oude BMW in. Een stukje verder staat de villa zelf.

De villa is echter compleet verwoest en is echt niet veel meer van over. Zoals op de foto’s is te zien kan je er niet meer naar boven aangezien de trappen gedeeltelijk weg zijn.

Villa Kakelbont

Villa Kakelbont wordt ook wel villa Lambin genoemd.
Villa Kakelbont of Villa Lambin staat midden in een Belgische woonwijk.

De buitenkant is leuker dan de binnenkant aangezien er binnen niets meer van over is, wel vraag ik me af hoe de villa eruit zou hebben gezien toen het nog niet in zo’n vervallen staat was als nu.

Gezien de huizen eromheen zal het een prachtig optrekje zijn geweest waarvan de architect vast aan Pippi Langkous dacht toen hij deze ontwierp.

Chateau de Noisy

Chateau de Noisy, is gebouwd in 1866, Het kasteel heeft verschillende taken gehad en staat ook wel bekend als Chateau Miranda of Home de Noisy. Dat laatste was de naam toen het als weeshuis diende.

Tijdens de Franse Revolutie verliet de familie Liedekerke-Beaufort het kasteel van Vêves om te gaan wonen in een nabijgelegen boerderij. Na de revolutie gaf de familie in 1886 opdracht aan een Engelse architect om vlak naast deze boerderij een kasteel te ontwerpen als zomerverblijf. Tot en met WO II bleef het kasteel bewoond door de familie. Na WO II werd het kasteel als kindertehuis gebruikt  en vanaf ongeveer 1980 werd het gebruikt voor buitensportactiviteiten voor kinderen. Sinds 1991 staat het kasteel leeg.

Nadat het kasteel leeg kwam te staan raakte het snel in verval. Alle 500 ruiten in het kasteel zijn gesneuveld en in sommige delen van het gebouw zijn complete trappenhuizen ingestort.
De gemeente heeft al enkele malen een bod gedaan om het kasteel en de grond over te nemen maar de familie wil nog geen afstand doen van het kasteel.

In 2009 werd het kasteel gebruikt voor opnames van de film Anubis en de Wraak van Arghus.

Manoir Von Duchess

Manoir Von Duchess is een mooi en groot landhuis wat redelijk verborgen staat tussen wat bomen. Bij het landhuis staat ook een plantenkas, uiteraard ook geheel vervallen.

Het leuke was dat we gewoon door de voordeur naar binnen konden, eenmaal binnen kijk je je ogen uit, wat een leuke locatie zeg, veel kamers, een kelder, een zolder en overal staat wel iets, zelfs in de badkamer staat een super leuk ligbad.

Het leuke van dit geweldige landhuis vond ik dat je aan weerszijde van het huis binnen naar boven kon. Echt zo leuk om te zien, dit had ik nog nergens eerder gezien.

Over de geschiedenis van dit landhuis (Manoir) kan ik helaas niets vinden, vrij vertaald betekend Manoir Von Duchess, landhuis van de Hertogin, de vraag is dan wel welke Hertogin dit was.  Het staat er in ieder geval al enige tijd verlaten en vervallen bij, zo zonde van dit prachtige statige landhuis.

Farm Paternoster

Farm Paternoster is zoals de naam al zegt een boerderij ergens in België.
Het heeft de naam Paternoster gekregen omdat er toen deze locatie ontdekt werd een Paternoster ( rozenkrans ) op het kussen lag.
Deze is inmiddels verdwenen natuurlijk, zoals dat gaat op de meeste Urbex locatie’s.

Een leuke locatie waar de tijd heeft stil gestaan. Het gerucht gaat dat hier een broer en zus hebben gewoond, deze zijn waarschijnlijk naar een verzorgingshuis gegaan en/of inmiddels overleden.

Bij het maken van de foto’s op deze locatie kon ik mij een beetje inbeelden hoe broer en zus geleefd moeten hebben. Het zal vast hard werken zijn geweest maar toch ziet het er warm en cosey uit. Ik denk zomaar dat zij hier heel gelukkig zijn geweest zo saampjes.

Lost in Woods

Zomaar verlaten midden in een Belgisch bos, staan deze vervallen auto’s, de natuur heeft duidelijk zijn werk gedaan aangezien er een boom daadwerkelijk door de bumper heen is gegroeid.

Er staat nog een tractor in een schuurtje maar verder staat er helemaal niets. Ik heb het idee dat deze auto’s gewoon een keer gedumpt zijn in het bos en er verder door niemand meer naar gekeken is.

Wel apart als je in het bos wandelt en je ineens deze auto’s ziet.

Villa Sc

Deze villa , in de buitenwijken van een grote stad in België , behoorde tot een graaf en zijn familie.

Tot ongeveer een jaar geleden (2014), werd de villa nog steeds bewoond door een afstammeling van de familie.
Het bleek echter teveel te zijn verwaarloosd en de villa werd verkocht.

De sloop is inmiddels begonnen, het schijnt dat er in totaal 23 nieuwe appartementen in gaan komen.

Viva Lancia

In een redelijk grote tuin staan heel wat oude vervallen auto’s. En dan met name oude Lancia’s zoals de naam van deze urbexlocatie wel doet vermoeden.

De auto’s staan erg dicht op elkaar, maar toch kan je er met enig klim en klauterwerk goed tussendoor.

Gezien hoe de natuur door de auto’s groeit staan deze Lancia’s er al lange tijd zo bij en volgens mij neemt niemand ook de moeite om ze weg te halen.

Er is ook een huis wat eenzaam en verlaten bij de tuin hoort, alleen is het daar zo’n ongelooflijke bende dat daar geen doorkomen meer aan was.
Op zich wel jammer, maarja de Italiaanse auto’s maken een hoop goed.

Ford Fairlane

Een stoere grote loods wat ooit dienst heeft gedaan als garage. In deze loods staat nog 1 auto, een Ford Fairlane. Vandaar dus ook de naam van deze urbexlocatie. De loods ligt er vol met oude spullen, er staat zelfs een oude benzine pomp. 

Verder dan de loods kwamen we niet, het huisje wat erbij hoort was geeneens meer binnen te komen helaas.

Van één van deze foto’s is door iemand anders weer een supergave bewerking gemaakt. Deze is te zien op de pagina Projecten.

Villa SS

Villa SS, geen idee waarom dit schattige huisje zo heet, er is niets over te vinden op het internet. Het zal vast iets te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Deze locatie ligt ver verscholen in het bos en is dan ook flink overgenomen door moeder natuur.

Eigenlijk best zonde want het is echt een heel leuk huisje, de trap is echt heel mooi, maar zo is ook de hal waar deze trap in staat super om te zien.

Ik denk zomaar dat toen dit leuke huis nog bewoond was echt een mooie plek is geweest om te wonen, midden in het bos, wie wil dat nou niet.

HH3 Saint Lucas Ziekenhuis

HH3, wat staat voor Horror Hospitaal 3, is een kasteel in renaissancestijl dat werd gebouwd in 1903, ook wel bekend als Saint lucas Ziekenhuis.

Het kasteel werd sinds 1946 gebruikt als kliniek, waarvoor er vleugels werden aangebouwd, zoals de psychiatrische vleugel uit 1968.
In 1999 verlieten de laatste patiënten de kliniek, het kasteel werd vanaf toen gebruikt als vredegerecht en de aangebouwde vleugels als asielcentrum.

Vanaf 2012 staat het helemaal leeg en is het aardig aan het vervallen, het grappige is dat naast dit toch wel leuke kasteeltje een verpleeghuis staat,
de mensen die hier zitten houden de boel goed in de gaten en bellen zodra ze iets verdachts rondom het oude ziekenhuis kasteel zien.