lange sluitertijden, Long Exposure

Lange Sluitertijden

Lange Sluitertijden, ook wel Long Exposure genoemd, zijn foto’s die gemaakt zijn met, de naam zegt het al, een langere sluitertijd. Meestal in combinatie met een ND filter (grijsfilter). Het grijsfilter zorgt ervoor dat de sluitertijd van een foto automatisch wat langer wordt. Hierbij krijg je dus het melkachtige effect bij het water.

Voor het maken van foto’s met een Long Exposure, zoals het heel duur klinkt, heb je echt wel een statief nodig, anders is de foto al snel bewogen. Niemand kan zijn of haar camera echt een langere tijd stil houden.

Vooral paaltjes en steigers zijn leuke objecten. Het fotograferen met lange sluitertijden heeft ook wel iets rustgevends. Je zit namelijk heerlijk op een mooie plek, met mooi uitzicht, te wachten tot je camera klaar is. Simpelweg genieten dus, helemaal als het lekker weer is.

Momenteel werk ik zelf met een ND 10 stops schroef filter van B & W. Deze is al een keer vervangen voor een nieuwe omdat ik met mijn koude handen het filter uit mijn handen liet vallen op een steiger. Tja toen was het plons en bye bye filter grrrr.
Ik zit eraan te denken om over te stappen op Lee Filters. Deze hoef je niet op je lens te schroeven maar heeft een speciaal systeem waarbij je de filters dus voor je lens schuift. Ze zijn alleen wat breekbaarder dus moet er even goed over nadenken.