nancyderidder-fotografie

Puffins - Papegaaiduikers

In juni 2015 kwam er een wens in vervulling, ik ging samen met mijn dochter naar de Farne Islands om de puffins te fotograferen. Of zoals ze in Nederland beter bekend zijn, de Papegaaiduikers. De Farne eilanden is een groep Engelse eilanden buiten de kust van Northumberland.

Het broed seizoen voor de Papegaaiduikers is in Mei en Juni.
De Puffins komen in dit broedseizoen dan in grote aantallen aan land. Hierdoor is de kans groot dat je een Puffin kan fotograferen.

Hoewel de puffins in grote aantallen aanwezig zijn blijft het toch nog een uitdaging om deze leuke vogels goed te fotograferen. Puffins zijn namelijk erg snel, vooral als zij met een bek vol vis terugkeren naar het nest. Dan is het best een uitdaging om ze scherp op de foto te krijgen.

Klik op een foto naar keuze in de gallery om hem in groter formaat te bekijken
uffins, papegaaiduiker, vogels, schotland

of ga terug naar de
Vogel-Pagina

Wat extra informatie over de Puffins / Papegaaiduikers

  • De nesten van de Puffins zijn simpel en bestaan voornamelijk uit een hol in de grond of gat in de rotsen.
  • Deze schattige vogels worden ook wel de Clowns van de zee genoemd. Het komische uiterlijk wordt versterkt door de rode en zwarte oogmarkeringen en fel oranje voeten. Het is komisch om te zien hoe ze landen. Dan gaan die fel oranje voetjes gespreid vooruit en als ze dan eenmaal grond onder de voeten hebben lopen ze nog wat verder om af te remmen.
  • Ondanks het feit dat deze vogels maar 30 tot 40 cm groot zijn en minder dan 1 kg wegen, kunnen zij snelheden halen tot wel 88 km/uur. 
  • Het zijn ook deskundige duikers. Ze klapperen met hun vleugels om onder water te zwemmen en kunnen duiken tot een diepte van 60 meter op zoek naar vis.
  • 8 maanden van het jaar is de Papegaaiduiker ver van het land, dobbert in de koude zee en jaagt op vis. Sterker nog, ze komen alleen aan land om te paren en te nestelen. 
  • De broedtijd is over het algemeen van half april tot eind juni.
  • Gemiddeld kan de Papegaaiduiker zo’n 10 visjes in zijn snavel vervoeren.
error: Sorry op deze foto zit copyright, neem contact op als je deze foto wilt gebruiken.