Boomkikkers

Zoeken naar diverse Categorieën

Boomkikkers

Boomkikkers, wat zijn ze leuk en wat kijk je er makkelijk overheen. Een volwassen boomkikker kan maximaal zo’n 5 cm groot worden. Je ziet nu al veel kleinere en die zijn gewoon tussen de 1 en 2 cm groot, best klein dus.

De meeste boomkikkers vind je op de bramenstruiken. Hier zitten ze dan een soort van veilig omdat de doornen ze beschermen voor de vogels e.d. Ook zitten de bramenstruiken vol met andere insecten wat weer een heerlijk maaltje is voor de boomkikker. Op brandnetels en wilde kamperfoelie kom je ze ook wel tegen maar je moet wel goed kijken.

boomkikkers, macrofotografie
Saampies op een paaltje is wel zo knus.

Overdag wanneer de zon op zijn hoogst staat hoef je niet veel actie meer te verwachten. De boomkikkers kunnen echt uren en uren blijven liggen, genieten zonder zich dan ook maar een centimeter te verroeren.

Aangezien de boomkikkers zich zo goed verborgen houden tussen de struiken wordt het fotograferen hiervan soms wel wat lastig. Wanneer je bijvoorbeeld een takje wat opzij wilt duwen om zo een goede foto te kunnen maken beweeg je al snel de gehele struik, en hoppa dan springen ze weg, helaasssssss.

Het is dus belangrijk dat je je heel rustig en behendig beweegt tussen de struiken om ze niet weg te jagen.

Het vinden van een boomkikker kan lastig zijn, dit komt mede doordat ze zo klein zijn. Ik vergis mij elke keer weer als ik ze wil zoeken, je kijkt er dan ook makkelijk overheen. De kleur maakt het ook nog eens lastig om ze te vinden. Ze hebben een mooie groene kleur die bijna gelijk is aan de blaadjes waar ze zich op bevinden. Vaak is het zo, dat wanneer je er dan 1 vind, je er steeds meer gaat zien. Boomkikkers liggen vaak met een aantal bij elkaar.

Een boomkikker maakt een wat krekel-achtig geluidje en zijn veelal s nachts actief.  ‘s Morgens heel vroeg maak je de beste kans om ze te fotograferen wanneer ze omhoog aan het klimmen zijn om van de zon te gaan genieten op een blad. Het zijn wat dat betreft ook echte zonaanbidders.

boomkikkers, macrofotografie
Boomkikkertje zoekend naar een lekkere plek om te gaan liggen.
boomkikkers, wildlife, klimmen, natuur, beschermde-diersoort
Boomkikker op weg naar boven
boomkikker, klimmen, natuur, beschermde-diersoort
Zich aan het klaar maken om weg te springen naar een andere plek.
boomkikker, klimmen, natuur, beschermde-diersoort
de sprong is gelukt....nu nog recht komen....
boomkikkers, macrofotografie
even wat extra moeite doen....
boomkikker, klimmen, natuur, beschermde-diersoort
wat natuurlijk hele leuke foto's oplevert....
boomkikker, klimmen, natuur, beschermde-diersoort
Het duurde even maar de boomkikker zit weer op zijn stengel. Kijk die voetjes....die klemmen zich goed vast.

Wat de meeste niet weten, ik wist het ook niet, is dat de boomkikker een beschermde diersoort is. Boomkikkers zijn erg zeldzaam en ook erg kwetsbaar voor verstoringen. Feit is dat je ze nooit aan mag raken, ik zie wel eens foto’s waarbij er een boomkikkertje op iemand zijn hand zit. Hartstikke leuk natuurlijk maar funest voor het lieve beestje.

Onze handen bevatten allerlei bacteriën waar de boomkikkers niet tegen kunnen, dus gewoon NIET doen !! Ik geloof zelfs dat het verboden is omdat het een beschermde diersoort is, maar dat weet ik eigenlijk niet helemaal zeker. Tegenwoordig met al die BOA’ s (wannabe boswachters) weet je het maar nooit, dus beter ga je gewoon ’s morgens vroeg wanneer ze nog wat actief zijn en je hiervan leuke foto’s kan maken, dan loop je ook geen risico op een boete. Het moet wel leuk blijven nietwaar ?

boomkikker, macrofotografie
Zo zie je ze het meest, diep verscholen op een blad op een struik.
boomkikker, klimmen, natuur, beschermde-diersoort
Alleen op een paaltje is het ook heerlijk genieten.

1 gedachte over “Boomkikkers”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry op deze foto zit copyright, neem contact op als je deze foto wilt gebruiken.