Spondylodese

mijn ervaringen

Al vanaf juli 2020 loop ik al te tobben met een rare pijn in mijn kuit. Na een jaar lang fysiotherapie en vele onderzoeken verder, komt er in augustus 2021 dan eindelijk een diagnose. Instabiliteit van de ruggenwervels L4 en L5. Dit is te verhelpen met een Spondylodese, een operatie waarmee de onderste ruggenwervels worden vastgezet. Door deze instabiliteit is er een zenuw klem komen te zitten, dit zorgt dus voor mijn pijnlijke kuit, ook wel uitstralingspijn genoemd.


Toen ik eindelijk wist wat het was, begon ook de zoektocht op internet. Als een malle was ik de hele dag, bijna elke dag, aan het zoeken naar meer informatie en met name naar ervaringen van anderen die deze operatie ook hebben ondergaan. Tijdens mijn zoektocht kwam ik veelal negatieve ervaringen tegen en maar een enkele positieve ervaring.
Met dit blog wil ik je graag meenemen in mijn verhaal, hoe is het begonnen, wat is het verloop en hoe eindigt dit?

Zoeken naar diverse Categorieën

De Operatie

Vandaag is het dan zover, het begin van een nieuw leven.

Om 06.30 uur werd ik verwacht in het Haga ziekenhuis. Aangezien ik er niet van hou om te laat te komen en je nooit weet wat je onderweg qua verkeer tegen komt zaten mijn dochter en ik om 05.50 uur in de auto. Voor de operatie moet je nuchter zijn, dus dat betekende dat ik gisteravond om 18.30 uur voor het laatst had gegeten en om 23.30 uur voor het laatst wat had gedronken. Een beetje suf maar vol van de adrenaline stapte ik dus de auto in, gek maar waar, ik was niet zenuwachtig. De avond ervoor ook niet trouwens.

Natuurlijk kwamen we praktisch niemand tegen onderweg, met als gevolg dat we om 06.15 uur in het Haga ziekenhuis aankwamen. Even melden bij de receptie en daar kregen we te horen dat we op de 12e verdieping moesten zijn, afdeling Heelkunde Lift D.

Het is nog heerlijk rustig in het ziekenhuis als we de lange brede gang lopen naar lift D helemaal achterin. Boven aangekomen werden we opgevangen door een verpleegkundige Birgit. Er volgde een anamnese gesprek en er werd wat bloed afgenomen. Hierna werd ik naar de zaal gebracht, en dochterlief ging naar huis. Op zaal mocht ik mij in een speciaal OK shirt hijsen en stapte ik mijn bed in…..hier zou ik voorlopig wel even in blijven liggen dacht ik bij mijzelf.

ziekenhuisbed

Om 07.15 uur werd ik naar beneden gebracht alwaar er een infuus in mijn hand werd gezet en ik werd aangesloten op diverse apparaten om de bloeddruk e.d. in de gaten te houden. Je ligt daar echt klaar wakker te zijn, maar ik was nog steeds niet nerveus, echt bizar eigenlijk want nu ging het toch wel opschieten. Er werden steeds meer mensen binnen gebracht voor diverse operaties, naast mij lag bijvoorbeeld een mevrouw die een keizersnede kreeg, ook super spannend natuurlijk. Doordat het zo druk was gaf dat mij ook wel weer genoeg afleiding.

Rond 07.45 uur werd ik gehaald door een vriendelijke meneer in een mooi blauw OK pak. Nou daar gaan we. Op de operatie kamer ontmoette ik de anesthesist, een vriendelijke dame die precies ging vertellen wat ze ging doen. Ik moest maar aan iets leuks denken zei ze, en ik begon te denken aan de heerlijke vakantie in Curaçao en het zwemmen met de schildpadden. Nou ik kan je zeggen ik was nog onderweg naar het vliegtuig en ik was al vertrokken door de narcose hahaha. Eenmaal onder zeil werd ik positie gebracht voor de operatie. Gelukkig heb ik daar niets van mee gekregen want echt vrouw vriendelijk is die positie niet.

Toen ik wakker werd hoorde ik ze zeggen dat ze mijn dochter al gebeld hadden en ze mij nu mee zouden nemen naar de zaal. Ik geloof dat ik heel wat terug heb gezegd maar het klonk allemaal heel ver weg. Ik vind het altijd zo naar om alleen wakker te moeten worden na een operatie dus ik was heel blij dat ik mijn moeder en Arlisia zag.

Ik vond op You Tube een filmpje wat wel ongeveer weergeeft hoe mijn operatie is gegaan.
Wees gerust er komt geen bloed aan te pas dus zijn niet echt nare beelden te zien. 

In dit filmpje hebben ze het over een Hernia wat ik natuurlijk niet had, maar het is wel heel goed met elkaar te vergelijken. Het filmpje duurt ook maar 2.30 min. dus is heel goed te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry op deze foto zit copyright, neem contact op als je deze foto wilt gebruiken.