kasteelruïnes, kasteel ruine Brederode
kasteelruïne Brederode

Kasteel Ruïne Brederode

De Ruïne van Brederode is een overblijfsel van het middeleeuwse kasteel van de heren van Brederode. Omstreeks 1355 werd het kasteel van een oudere burcht gebouwd.

Uit militair en handelsoogpunt lag het Kasteel Brederode zeer strategisch. Het drassige veen waarmee het kasteel omgeven was, maakte de kans op onverwachte aanvallen aanzienlijk kleiner. Toch slaagden de Spaanse soldaten er in 1573 in om het kasteel te plunderen en in brand te steken en sinds die tijd is het een ruïne. Het kasteel is beperkt open voor een bezoek.

Kasteelruïne Duurste

Kasteel Ruïne Duurstede

Kasteel Duurstede is 1 van de oudste Middeleeuwse kasteel ruïnes van Nederland. Het is een sprookjesachtige locatie omringd door een slotgracht en alleen te bereiken via een ophaalbrug.

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de vroege 13e eeuw.
Hoewel het kasteel in 1640 nog in goede staat verkeerde, verviel het ergens in de 2e helft van de 17e eeuw compleet tot een Ruïne. Dit kwam door bezuinigingen en verwaarlozing en door vernielingen door Franse troepen tijdens het rampjaar 1672.

In 1852 kreeg de stad Wijk bij Duurstede de Ruïne in eigendom en werd er een stadspark omheen aangelegd.

Sinds 1994 kan in Kasteelruïne Duurstede worden getrouwd.

Kasteelruïne Teijlingen

Kasteel Ruïne Teijlingen

Kasteel Teijlingen was vroeger een ronde waterburcht. De ringmuur dateert uit het begin van de 13e eeuw en het woongebouw van kort daarna.

Kasteel Teijlingen is in de 80 jarige oorlog rond 1570 zwaar beschadigd en daarna gedeeltelijk hersteld. Omstreeks 1675 is het kasteel uitgebrand, waarna verval intrad en gedeeltes geleidelijk gesloopt werden.

Één van de bekendste bewoners van Kasteel Teijlingen was Jacoba van Beieren.

Kasteel Ruïnes in Nederland

Een kasteelruïne is een overblijfsel van een verwoest of vervallen kasteel of een daarop gelijkend bouwwerk.

In de loop van de tijd zijn veel kastelen verdwenen. Oorlog en brand zijn grote boosdoeners, evenals leegstand en verwaarlozing. Plundering van bakstenen,  plavuizen en ander bouwmateriaal voor de omliggende huizen zorgen daarna voor verder verval, waarna de natuur het overneemt.

Van de in Nederland nog bestaande kastelen, zijn er een aantal slechts als ruïne nog zichtbaar. De kasteelruïne in Valkenburg is hiervan de bekendste. Hier ben ik wel geweest maar vond de foto’s zo tegenvallen dat deze niet door de nieuwe selectie van de nieuwe website zijn gekomen. Reden om nog een keer naar Valkenburg te gaan dus voor de bekendste kasteelruïne.

Kasteelruïnes komen verspreid over Nederland voor. Enkele bekende ruïnes waar ik ben geweest en heb mogen fotograferen zijn; Kasteelruïne Duurstede (Wijk bij Duurstede), Kasteelruïne Brederode (Santpoort) en slot Teylingen (Voorhout).

Adressen

Kasteel Ruïne Brederode, Velserenlaan 2, 2082 LA  Santpoort 
Kasteel Ruïne Duurstede, Langs de Wal 67, 3961 AB  Wijk bij Duurstede
Kasteel Ruïne Slot Teijlingen, Teijlingerlaan 15a, 2215 RT  Voorhout