nancyderidder-fotografie

Kasteel Ruïnes

Kasteelruïnes

Een kasteelruïne is een overblijfsel van een verwoest of vervallen kasteel of een daarop gelijkend bouwwerk.

In de loop van de tijd zijn veel kastelen verdwenen. Oorlog en brand zijn grote boosdoeners, evenals leegstand en verwaarlozing. Plundering van bakstenen,  plavuizen en ander bouwmateriaal voor de omliggende huizen zorgen daarna voor verder verval, waarna de natuur het overneemt.

Van de in Nederland nog bestaande kastelen, zijn er een aantal slechts nog als ruïne zichtbaar. De ruïne in Valkenburg is hiervan de bekendste. Hier ben ik wel geweest maar vond de foto’s zo tegenvallen dat deze niet door de nieuwe selectie van de nieuwe website zijn gekomen. Reden om nog een keer naar Valkenburg te gaan.

Kasteelruïnes komen verspreid over Nederland voor. Enkele bekende ruïnes waar ik ben geweest en heb mogen fotograferen zijn;

Slot Teylingen (Voorhout),
Duurstede (Wijk bij Duurstede) en
Kasteelruïne Brederode (Santpoort).

Voor kastelen welke nog niet verwoest zijn en dus nog geheel in tact zijn kan je naar de kastelenpagina gaan. Hier staan een aantal kastelen die ik heb mogen fotograferen.

Kasteel-ruïne Slot Teijlingen

Kasteel Teijlingen was vroeger een ronde waterburcht. De ringmuur dateert uit het begin van de dertiende eeuw en het woongebouw van kort daarna.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het slot zwaar beschadigd.
Slot Teylingen valt in 1572, tijdens de belegering van Haarlem en Leiden, ten prooi aan de Spanjaarden en werd tot bouwval gereduceerd.

In 1888 werd de inmiddels zwaar verwaarloosde burcht aan het rijk overgedragen en was het beheer van het monument vooral gericht op behoud. Pas sinds 1933 wordt verder verval door constructieve maatregelen voorkomen.

De bekendste bewoonster was Jacoba van Beieren in 1433.
Zij was uit de hoogste adellijke kringen afkomstig, maar had door een ongewenst huwelijk haar rechten op de grafelijkheid verspeeld. Ze overleed er in 1436 aan TBC.

 

Als je de op de foto’s klikt dan zie je deze in wat groter formaat.

adres :
Kasteel Ruïne Slot Teijlingen
Teijlingerlaan 15a
2215 RT  Voorhout

Kasteel Ruïne Duurstede

Kasteel Duurstede is 1 van de oudste middeleeuwse kasteel ruïnes van Nederland.
Het is een sprookjesachtige locatie omringd door een slotgracht en alleen te bereiken via een ophaalbrug.

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de vroege dertiende eeuw.
Hoewel het kasteel in 1640 nog in goede staat verkeerde, verviel het ergens in de tweede helft van de zeventiende eeuw compleet tot een Ruïne. Dit kwam door bezuinigingen en verwaarlozing en door vernielingen van Franse troepen tijdens het rampjaar 1672.

In 1852 kreeg de stad Wijk bij Duurstede de Ruïne in eigendom en werd er een stadspark omheen aangelegd. Deze is vrij toegankelijk en ook zeer zeker de moeite waard.

Sinds 1994 kan in Kasteelruïne Duurstede worden getrouwd.

Als je de op de foto’s klikt dan zie je deze in wat groter formaat.

adres :
Kasteel Ruïne Duurstede
Langs de Wal 67
3961 AB  Wijk bij Duurstede

Kasteel Ruïne Brederode

De Ruïne van Brederode is een overblijfsel van het middeleeuwse kasteel van de heren van Brederode. Omstreeks 1355 werd het kasteel van een oudere burcht gebouwd.

Uit militair en handelsoogpunt lag het Kasteel Brederode zeer strategisch.
Het drassige veen waarmee het kasteel omgeven was, maakte de kans op onverwachte aanvallen aanzienlijk kleiner. Toch slaagden de Spaanse soldaten er in 1573 in om het kasteel te plunderen en in brand te steken en sinds die tijd is het een ruïne. Het kasteel is beperkt open voor een bezoek.

Als je de op de foto’s klikt dan zie je deze in wat groter formaat.

adres :
Kasteel Ruïne Brederode
Velserenlaan 2
2082 LA  Santpoort 

error: Sorry op deze foto zit copyright, neem contact op als je deze foto wilt gebruiken.