nancyderidder-fotografie

Juffers en Libellen

Juffers

Juffers hebben een lang en dun achterlijf. In tegenstelling tot de libellen hebben de vleugels van juffers alle vier dezelfde vorm. De vleugels worden in rust meestal langs of boven het achterlijf samengeklapt. De ogen zijn gevormd als een halve bol en zijn geplaatst aan de zijkanten van de kop. Bij juffers raken de ogen elkaar niet.

Libellen

Libellen heb je in veel verschillende soorten en zitten het meest bij de waterkant. Libellen leggen hun eitjes onder water. Als de tijd daar is komt de larve, ook wel Exuvium genoemd, uit het water gekropen, deze zoekt dan een plekje om te drogen en uit te komen. Dit proces loopt niet altijd goed af, het kan zijn dat ze tijdens dit proces worden opgegeten of dat ze niet genoeg kracht hebben om eruit te komen. 

Klik op een foto naar keuze in de gallery om hem in groter formaat te bekijken
macrofotografie, rupsen, vlinders, hermelijnrups, koninginnepage

of ga terug naar de
Macro-Pagina

Van het uitsluipen van een Viervleklibel heb ik een hele serie kunnen maken. Het is echt supergaaf hoe dit in de verschillende fases verloopt. Je moet wel geduld hebben, het hele proces kan in totaal best wel een uur of 2 duren. Het kost een libel veel energie om uit zijn “cocon” te kruipen. Sommige libellen lukt het niet om dit proces te voltooien. Simpelweg omdat zij er de kracht niet meer voor hebben, of ze worden opgegeten door een vogel die wel trek heeft in een lekker vers hapje.

error: Sorry op deze foto zit copyright, neem contact op als je deze foto wilt gebruiken.