Welkom op de pagina met foto's van Rupsen en Vlinders

Rupsen en Vlinders

nancyderidder-fotografie.nl

nancyderidder-fotografie.nl

Rupsen

Rupsen worden uiteindelijk vlinders, dat weten we allemaal, dat het ook leuke beestjes zijn om te fotograferen met de macrolens is mooi meegenomen. Niet iedereen is dol op rupsen, ze maken veel gewassen kapot, wat natuurlijk ook weer zonde is.

Rupsen hebben geen roltong maar nemen voedsel op met de kauwende mandibels die bij de meeste soorten sterk vergroot zijn. In de regel eten alle rupsen plantaardige kost zoals bladeren of stengels, enkele soorten leven van hout of ander (dood) organisch materiaal.

Als de rups zich heeft volgevreten vind de verpopping plaats, waarbij de rups verandert in een soort “mummie”. De rups spint een cocon om zich heen, kruipt uit zijn laatste rupsenhuid waarna de pophuid overblijft.
De pop hangt aan een draad uiteinde of haakjes op een beschut plekje, de metamorfose voltrekt zich binnen de pop en is niet zichtbaar. De pop van vlinders kan zich niet bewegen en is dus kwetsbaar, daarom lijken de poppen van vlinders vaak op takjes, dode bladeren of doorns.

Vlinders

Vlinders horen bij de groep gevleugelde insecten. Anders dan de meeste insecten zijn vlinders geliefd bij het grote publiek. Dat wil zeggen, de meeste dagvlinders zijn favoriet. De nachtvlinders daarentegen, wat ook gewoon onder de vlindergroep valt, zijn vaak wat minder in trek onder ons.

Veel volwassen vlinders hebben een opvallend uiterlijk en kunnen niet steken of bijten.

Vlinders hebben vrijwel allemaal dezelfde lichaamsbouw maar kennen een grote variatie in de vorm en grootte van de vleugels, ook de vleugel kleuren en patronen verschillen vaak per soort.

Vlinders hebben vele vijanden, ze worden gegeten door vogels maar ook spinnen lusten een vlindertje op zijn tijd.

Er zijn vele soorten vlinders en ik ken ze echt niet allemaal bij naam. Als ik een vlinder heb gefotografeerd en ik weet de naam niet dan kan ik hem op deze site opzoeken.

Klik op een foto naar keuze in de gallery om hem in groter formaat te bekijken
macrofotografie, rupsen, vlinders, hermelijnrups, koninginnepage

of ga terug naar de
Macro Pagina

error: Sorry op deze foto zit copyright, neem contact op als je deze foto wilt gebruiken.
terug naar boven