Kastelenpagina 2

Kastelen op deze pagina

 • kasteel Neerijnen
 • kasteel Nijenhuis
 • kasteel Nijenrode
 • kasteel Ophemert
 • kasteel Oud Poelgeesst
 • kasteel Ruurlo
 • kasteel Schaloen
 • kasteel Soelen
 • kasteel Stapelen
 • kasteel Staverden
 • kasteel Huis de Voorst
 • kasteel Vorden
 • kasteel Waardenburg
 • kasteel Weldam
 • kasteel Wijchen
 • kasteel Zypendaal

Kastelen

Aangezien ik best aardig wat kastelen heb mogen fotograferen heb ik er maar een tweede kastelenpagina voor gemaakt. Zo blijft het toch een beetje overzichtelijk als je naar een speciaal kasteel aan het zoeken bent.

Wat ik trouwens niet wist en wel grappig vind om hier te vermelden is dat de trappen van een kasteel met een speciale bedoeling zijn gebouwd. Dit leuke weetje over trappen vond ik op het internet, ik heb deze wijsheid dus niet van mijzelf.

De trappen waren ontworpen om het kasteel goed te verdedigen. In kastelen zijn veel spiraaltrappen in de buurt van de muren van een kasteel, deze zijn zo ontworpen dat ze met de klok mee omhoog draaien . Heel handig, want dit zorgde ervoor dat vijandelijke ridders die een kasteel binnen drongen met hun linkerhand moesten zwaardvechten, aan de andere kant stond namelijk de muur in de weg. De meeste ridders in die tijd waren rechtshandig, dus vochten ze stukken slechter met hun linkerhand.

Toch handig om te weten niet waar ? Ik heb er zelf eerlijk gezegd nooit op gelet maar ga dat een volgend keer als ik weer eens op pad ga om kastelen te fotograferen eens goed opletten.

 

Kastelen op vorige pagina

 • kasteel Amerongen
 • kasteel Ammersoyen
 • Slot Assemburg
 • kasteel Biljoen
 • kasteel Croy
 • kasteel Doornenburg
 • kasteel Doortwerth
 • kasteel Duivenvoorde
 • kasteel Eijsden
 • kasteel de Haar
 • kasteel Heemstede
 • kasteel Heeswijk
 • kasteel Hernen
 • Huys Dever
 • Slot Loevestein
 • kasteel Middachten

N


Adres: Kasteel Neerijnen
van Pallandtweg 11
4182 CA  Neerijnen

Provincie Gelderland
 

Kasteel Neerijnen

Kasteel Neerijnen is een kasteel en landgoed ten noorden van het dorp Neerijnen in de gelijkmatige gemeente Neerijnen in de provincie Gelderland.

Kasteel Neerijnen werd omstreeks 1350 gebouwd, omstreeks 1600 werd (waarschijnlijk) op de grondvesten van het oude huis een nieuw huis gebouwd.

Kasteel Neerijnen is tegenwoordig eigendom van de gemeente en doet dienst als gemeentehuis.

N

Adres:

Kasteel Nijhenhuis
’t Nijenhuis 10
8131 RD  Wijhe

Provincie Overijssel

Kasteel Nijenhuis

Kasteel Nijenhuis is een landgoed met havezate gelegen tussen de plaatsen Wijhe en Heino in de Overijsselse streek Salland.

De havezate wordt in de archieven in 1382 voor het eerst vermeld. Het tegenwoordige kasteel stamt deels uit 1680.

In 1870 werden door de toenmalige eigenaar Von Knobelsdorff twee grote woontorens toegevoegd.
Nadat het huis in de twintigste eeuw in verval raakte kwam het in bezit van de provincie Overijssel.
In de jaren vijftig vond een grote restauratie plaats.

Kasteel Nijenhuis staat ook bekend om zijn beeldentuin, een tuin die je alleen kan bezoeken als je een kaartje hebt gekocht,
het is dus niet zomaar te fotograferen, vandaar hier dan ook geen foto’s van de beeldentuin maar alleen van het kasteel.

N

Adres:

Kasteel Nijenrode
Straatweg 25
3621 BG Breukelen

Provincie Utrecht

Kasteel Nijenrode

Kasteel Nijenrode is een kasteel in Breukelen in de provincie Utrecht. Rond 1275 liet Gerard Splinter van Ruwiel hier een kasteel bouwen, zijn familie wapen bestond uit een gouden veld en een rode balk, deze kleuren sieren nog steeds de luiken op het landgoed.

Het kasteel is omringd door water en bevat 2 ophaalbruggen, er zijn ook een aantal bijgebouwen.

In 1946 vestigde de Stichting Nijenrode, Instituut voor Bedrijfskunde, zich in het kasteel dat door de stichting werd gekocht. In 1982 veranderde de naam in Universiteit Nijenrode en sinds 2005 staat de universiteit bekend als Nijenrode Business Universiteit.

Het kasteel is helaas niet toegankelijk voor publiek.

O

Adres:
Kasteel Oldenaller
Oldenallerallee 3
3882 RW  Putten

Provincie Gelderland

Kasteel Oldenaller

Kasteel Oldenaller heeft een geschiedenis die ver teruggaat. Het landhuis van nu lijkt weinig meer op het Middeleeuwse kasteel dat hier oorspronkelijk gestaan moet hebben. Boerderij Aller wordt al genoemd in 1313, dus ‘Olden’-aller moet nog ouder zijn.

Gedurende de Hoekse en Kabeljauwse twisten (14e en 15e eeuw) werd het kasteel verwoest, waarna het herrees op de huidige locatie. Onder andere de familie van Oldenbarnevelt heeft er gewoond. 

O

Adres:
Kasteel Ophemert
Dreef 2
4061 BL  Ophemert

Provincie Gelderland

Kasteel Ophemert

Kasteel Ophemert is een kasteel in de gemeente Neerijnen, gelegen ten noorden van het dorp Ophemert.
Het kasteel dateert voornamelijk uit de 17e eeuw toen het moest worden verbouwd nadat het huis beschadigd raakte bij een franse inval.

In de jaren 50 van de 20e eeuw heeft een restauratie plaatsgevonden in samenwerking met Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De gemeente Neerijnen heeft het kasteel Ophemert aangewezen als een officiële trouwlocatie en is tevens een Bed en Breakfast.

O

Adres:
Kasteel Oud Poelgeest
Poelgeesterweg 1
2341 NM  Oegstgeest

Provincie Zuid Holland

Kasteel Oud Poelgeest

Kasteel Oud Poelgeest is gelegen in Oegstgeest. Het kasteel onstond kort na 1300 als een versterkt huis in een gebied omringd door moerassen en poelen.

Het kasteel ligt op een landgoed van ruim 10ha. met loofbos en een mooie vijver. Het kasteel is rond 1640 opgebouwd in de huidige stijl en heeft vele eigenaren gekend.
Nadat Nederlandse, Duitse en Canadese militairen het kasteel als basis gebruikt hadden, verkocht de laatste prive eigenaresse in 1945 het kasteel aan de gemeente Oegstgeest.

Kasteel Oud Poelgeest is nu de ideale locatie voor allerlei soorten bijeenkomsten zoals congressen e.d. maar ook een officiële trouwlocatie van de gemeente Oegstgeest.

R

Adres:
Kasteel Ruurlo
Vordenseweg 2
7261 LZ Ruurlo

Provincie Gelderland

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruulo is een uit de Middeleeuwen daterend kasteel dat is opgetrokken in verschillende bouwstijlen. Het kasteel is een geheel door grachten omgeven bakstenen huis.

Het middendeel
 stamt uit de 16e eeuw en de aansluitende vierkante toren met renaissance vormen uit 1572. Het oostelijke deel is 18e eeuws en de vierkante toren aan de zuidkant 17e eeuws.

Leuk weetje :
De televisie serie De Zevensprong is begin jaren 80 opgenomen in dit kasteel.

S

Adres:
Kasteel Schaloen
Oud Valkenburg 5
6305 AA  Valkenburg

Provincie Limburg

Kasteel Schaloen

Kasteel Schaloen dateert uit de 14e eeuw en was toen vele malen kleiner dan nu. In 1575 is het kasteel volgens de geschiedenis bijna geheel afgebrand.

Er zijn diverse restauraties uitgevoerd in de loop der jaren, ook heeft het kasteel diverse oorlogen doorstaan.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bleek het kasteel totaal te zijn uitgeleefd, hierop volgde pas in 1956 een restauratie waardoor het kasteel weer bewoonbaar werd.

Tegenwoordig doen de stallen en de bijgebouwen dienst als hotel, het kasteel zelf kan niet worden bezichtigd.

S

Adres:
Kasteel Soelen
Achterstraat 7
4011 EN  Zoelen

Provincie Gelderland

Kasteel Soelen

Kasteel Soelen is een prachtig kasteel in de Betuwe, omringt door een mooi en groot landgoed. Het kasteel dateert van eind 14e eeuw.

In 1574 liet de toenmalige kasteelheer het gebouw zelf in brand steken om te voorkomen dat het in Spaanse handen zou vallen. De huidige vorm kreeg het kasteel na een ingrijpende verbouwing in 1643.
 In de 17e eeuw werd er rond het kasteel Soelen een enorm park in Franse stijl aangelegd.

Het hoofdgebouw is op een verhoogd eilandje gelegen met tegenover zich het koetshuis. Een brug over de gracht verbindt het kasteel met het landgoed en een mooi poortgebouw dient als entree.

Het landgoed is tegenwoordig in bezit van Staatsbosbeheer en het kasteel wordt particulier bewoond.

S

Adres:
Kasteel Stapelen
Stapelen 1
5281 EH  Boxtel

Provincie Brabant

Kasteel Stapelen

Kasteel Stapelen is rond de 13e eeuw gebouwd en heette voorheen de Stapelo, deze naam is in de loop van de tijd verbasterd naar Stapelen.

De acht kantige toren aan de oostzijde stamt uit de Middeleeuwen,
evenals de twee torens aan de westkant van het hoofdgebouw en de kapel die zich aan de zuidzijde bevindt.
In deze kapel is nog een altaarstuk uit ongeveer 1600 dat de wapens van de familie Van Horne bevat.

Sinds de 19e eeuw is dit een klooster en helaas niet te bezichtigen. Het kasteel is wel goed te zien vanuit het omringende park.

S

Adres:
Kasteel Staverden
Staverdenseweg 289
3852 NT Staverden

Provincie Gelderland

Kasteel Staverden

Graaf Reinald I van Gelre bouwde rond 1300 kasteel Staverden en een aantal huizen. Het was zijn bedoeling om Staverden uit te laten groeien tot een stad. Het is echter nooit meer geworden dan een kasteel met wat boerderijen.

Kasteel Staverden werd door de hertogen van Gelre gebruikt als jachtslot. Sinds 1400 woonden er leenmannen op Staverden, die het kasteel voor de graaf moesten bewaren en verdedigen. Zij hadden ook de verplichting om witte pauwen te houden.

Met de veren van deze pauwen werden de helmen van de graaf versierd. Daarom wordt kasteel Staverden ook wel de Witte Pauwenburcht genoemd

V

Adres:
Kasteel Huis de Voorst
Binnenweg 2
7211 MA  Eefde

Provincie Gelderland

Kasteel Huis de Voorst

Huis de Voorst is een landhuis in Eefde in de provincie Gelderland.

Huis de Voorst is rond 1700 gebouwd en werd toen bewoond door de familie de Voorst. Na een halve eeuw kwam het paleis in andere handen en in 1846 sloopte een speculant zelfs enkele gebouwen.

De grootste tegenslag vond plaats in 1943, toen het hoofdgebouw met nagenoeg het hele interieur afbrandde. De brand werd niet veroorzaakt door de oorlog, maar door een onvoorzichtige schilder.

Huis de Voorst is inmiddels geheel gerestaureerd en ingericht als sfeervolle locatie voor overnachtingen, huwelijksfeesten en zakelijke evenementen.

V

Adres: 
Kasteel Vorden
de Horsterkamp 8
7251 AZ  Vorden

Provincie Gelderland

Kasteel Vorden

Kasteel Vorden stamt waarschijnlijk uit de 13e eeuw, maar was toen heel anders dan nu. In 1580 tijden de 80 jarige oorlog werd het kasteel geplunderd en pas 30 jaar later hersteld.

Het kasteel zoals het nu is, is voor het grootste deel gebouwd in de 16e eeuw.
Kenmerkend is een ommuurd voorplein met een ophaalbrug.

Kasteel Vorden verloor in de loop der eeuwen echter zijn defensieve functie en werd in de 19e eeuw omgebouwd tot landhuis.

In 1976 werd kasteel Vorden gerestaureerd en fungeerde het als gemeentehuis. Sindsdien wordt het kasteel gebruikt als huwelijks locatie.

W

Adres:
Kasteel Waardenburg
Waalbandijk 13
4181 AN  Waardenburg

Provincie Utrecht

Kasteel Waardenburg

Kasteel Waardenburg stamt uit de 13e eeuw. Van het oorspronkelijke gebouw is eigenlijk nog maar de helft over, tijdens de 80 jarige oorlog is de zuidvleugel verwoest en nooit meer herbouwd.

Volgens een legende heeft de beruchte Dokter Faust op het kasteel gewoond. Na afloop van zijn pact met de duivel werd hij uit de kasteeltoren gegooid.
Volgens de inwoners spookt het nog steeds op dit kasteel.

Het kasteel liep in de Tweede Wereldoorlog schade op tijdens de bombardementen van de nabij gelegen Bommelse Brug en werd in 1957 onbewoonbaar verklaard.

Een liefdevolle huurder heeft vervolgens voor grootschalige restauratie gezorgd. Het heeft momenteel de helft van zijn oorspronkelijke omvang waarbij vooral de oude delen bewaard zijn gebleven.

W

Adres:
Kasteel Weldam
Diepenheimseweg 114
7475 MN  Markelo

Provincie Overijssel

Kasteel Weldam

Weldam is een kasteel, gelegen in de Nederlandse gemeente Hof van Twente,  in de provincie Overijssel.

Het kasteel wordt bewoond en is niet toegankelijk voor bezoekers. De kasteeltuinen zijn tegen betaling wel toegankelijk. In 1389 wordt er voor het eerst geschreven over Weldam.
De vorm van het huis is in de loop der eeuwen veranderd.

Door de eeuwen heen is dit kasteel door vele families met oude namen bewoond.

In 1874 werd het huis gedeeltelijk afgebroken. In 1928 vond een restauratie en vernieuwing plaats.

In 1952 is het huis aangekocht door Prins Bernhard. Zijn moeder, Prinses Armgard heeft tot haar dood in 1971, het huis bewoond.

W

Adres:
Kasteel Wijchen
Kasteellaan 9
6602 DA  Wijchen

Provincie Gelderland

Kasteel Wijchen

Kasteel Wijchen is een kasteel wat in het midden van het centrum van de Gelderse plaats Wijchen staat.
Het kasteel is gedeeltelijk in gebruik als gemeentehuis en als museum.

Kasteel Wijchen dateert uit de 14e eeuw, toen werd het voornamelijk gebruikt als verdedigingswerk tot ongeveer de 17e eeuw en zag er toen heel anders uit.

In 1609 is het kasteel opnieuw gebouwd op de oude fundamenten. In 1640 is het kasteel gekocht door de kleinzoon van Willem van Oranje, daarna is het overgegaan naar verschillende eigenaren.

Tegenwoordig is het van de gemeente Wijchen zelf en wordt het onder andere gebruikt als trouwlocatie.

Z

Adres:
Kasteel Zypendaal
Zypendaalseweg 44
6814 CL  Arnhem

Provincie Gelderland

Kasteel Zypendaal

De inwoners van Arnhem noemen Huis Zypendaal graag een kasteel, maar het is eigenlijk een buitenplaats. In de jaren 1762-1764 is het gebouwd voor de belangrijke Arnhemse regentenfamilie Brantsen.
De familie bewoonden Zypendaal tot 1926. Het huis staat op de plek van oudere bebouwing uit de 17e eeuw.

In 1867 werden het koetshuis en de oranjerie aan het huis toegevoegd. Een verbouwing van het hoofdgebouw vond plaats in 1883. Er kwam een eenvoudige toren aan de achterzijde en een vestibule aan de voorzijde. Verder kreeg het dak een ballustrade en werden balkons toegevoegd.

De gemeente Arnhem kocht het huis en park in 1930. 
Na een ingrijpende restauratie vestigde zich in 1982 het hoofd-kantoor van Geldersch Landschap en Geldersche Kastelen op Zypendaal.