Welkom op de juffers en libellen pagina

Juffers en Libellen

Juffers

Bij de juffers bestaan vele verschillende soorten en zijn ze het meest te vinden langs de waterkant.
Ze zijn overdag erg beweeglijk en best schuw dus het beste moment om ze met de macrolens te fotograferen is ‘s morgens vroeg als ze nog een beetje met dauwdruppels zitten, hierdoor kunnen ze niet wegvliegen en kan je ze dus rustig benaderen en mooi vastleggen.

Juffers hebben een lang en dun achterlijf.
In tegenstelling tot de libellen hebben de vleugels van juffers alle vier dezelfde vorm.
De vleugels worden in rust meestal langs of boven het achterlijf samengeklapt.
De ogen zijn gevormd als een halve bol en zijn geplaatst aan de zijkanten van de kop.
Bij juffers raken de ogen elkaar niet.

Libellen

Libellen zijn mooie insecten die zich voornamelijk bevinden langs de waterkant. Libellen leggen hun eitjes onder water. Als de tijd daar is komt de larve, ook wel Exuvium genoemd, uit het water gekropen, deze zoekt dan een plekje om te drogen en uit te komen.
Dit is een proces wat niet altijd goed afloopt, het kan zijn dat ze tijdens het proces worden opgegeten of dat ze niet genoeg kracht hebben om eruit te komen. Eer ze weg kunnen vliegen de wijde wereld in moeten ze eerst goed drogen en op kracht komen.

Er zijn vele soorten libellen, zo is daar de Viervleklibel, de glassnijder, de Keizerlibel en de Paardenbijter, dit zijn wel de meest bekende soorten maar er zijn er nog veel meer.

Klik op een foto naar keuze in de gallery om hem in groter formaat te bekijken
viervleklibel

of ga terug naar de
Dieren Pagina

Van het uitsluipen van een Viervleklibel heb ik een hele serie kunnen maken. Het is echt supergaaf hoe dit in de verschillende fases verloopt. Je moet wel geduld hebben, het hele proces kan in totaal best wel een uur of 2 duren.

Het kost een libel veel energie om uit zijn “cocon” te kruipen. Sommige libellen lukt het niet om dit proces te voltooien. Simpelweg omdat zij er de kracht niet meer voor hebben, of ze worden opgegeten door een vogel die wel trek heeft in een lekker vers hapje.